top of page

TIETOA TARJANTEESTA

Oy Runoiljan tien helmi, höyrylaiva Tarjanne risteilee perinteisellä reitillään Tampere-Virrat-Tampere. Reitti kulkee Näsijärveä pitkin Muroleen kanavan kautta Ruovedelle ja sieltä edelleen Virroille. Tarjanteen reitin varrelle mahtuu monia mielenkiintoisia kohteita.

S/S Tarjanne, vuonna 1908 rakennettu höyrylaivalegenda,
on elämänsä aikana toiminut muun muassa sotalaivana ensimmäisessä maailmansodassa sekä ollut mukana Siilinkarin edustalla uponneen

S/S Kurun pelastustöissä vuonna 1929.

Tarjanne on viimeinen pitkän linjan matkustajahöyrylaiva Suomessa ja maailman vanhin edelleen liikenteessä oleva alkuperäistä reittiä kulkeva matkustajahöyrylaiva. Matkan aikana matkustajat pääsevät kokemaan kuuluisan höyrypillin vihellyksen ja nauttimaan ravintolan antimista
Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemassa ravintolassa.

Tarjanne siirtyi kulkemaan koivuhaloilla kaudesta 2023 eteenpäin. Aluksen kattila uusittiin alkuperäiseen muotoonsa, jolloin öljypolttimet ja -tankit poistettiin ja tulipesiin rakennettiin uuni- ja vetoluukut sekä arinat.

Matkustajille muutos näyttäytyi öljypoltinten kohinan lakkaamisena ja historialliselle laivalle hyvin sopivina halkopinoina päätesatamissa.

Pitkää reittiä ajavan höyrylaivan paluu biopolttoaineeseen on Suomessa merkkitapaus. Päätös polttopuun käyttämisestä vei Tarjannetta taas yhden piirun verran kohti alkuperäistä asuaan ja suuntaa samalla tulevaisuuteen uusiutuvaan polttoaineeseen siirtymisessä.

RUNOILIJAN TIE

Tampereelta Ruoveden kautta Virroille kulkeva historiallinen Runoilijan tie on saanut nimensä Johan Ludvig Runebergin mukaan, sillä hän asui nuoruudessaan Ruovedellä ja kirjoitti siellä useita kuuluisia runojaan.

Kulttuurihistoriallisesti merkittävällä Runoilijan tien laivareitillä näet upeita järvinäkymiä ja vaikuttavia luonnonmaisemia, jotka ovat aikojen saatossa inspiroineet Runebergin lisäksi monia muitakin Suomalaisia taiteilijoita, kuten Oskar Merikantoa, Akseli Gallen-Kallelaa, Hugo Simbergiä, Ellen Thesleffiä, Lauri Viitaa ja Aila Meriluotoa.

Laivan irrotessa laiturista Tampereen päässä nähdään ensin Pispalanharjun maisemia, Näsijärven sinistä selkää, rantojen upeita huviloita sekä Kirnusalmen kapeikon kalliomaalaukset. Laiva lipuu myös Gallen-Kallelan erämaa-ateljeen Kalelan ohi ja nähdäänpä matkan varrella myös höyrylaiva Kurun ruostunut runko.

Runoilijan tien lähtö- ja päätesatamina ovat Särkänniemen kupeessa sijaitseva Mustanlahden satama Tampereella sekä Virtain laivaranta aivan Virtain keskustan tuntumassa. Reitti kulkee Näsijärvellä, Muroleen kanavan, Ruoveden ja Visuveden kautta Virroille. Kokonaisuudessaan matka-aika on 8 tuntia.

Tampereen alue on Suomen vilkkain sisävesiristeilyalue. Risteilyjä käyttää vuosittain noin 120 000 matkailijaa. Alueelta ja sen laitureista on erinomaiset kulkuyhteydet joka puolelle Suomea. Lisäksi alueella on runsaasti mielenkiintoisia nähtävyyksiä risteilymatkustajien iloksi.

_DSC3920 (1).JPG
bottom of page